Plànol d’un campament de caçadors del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet) - Cultura i Paisatge

Plànol d’un campament de caçadors del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet)

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Fig TOTAL Molí del Salt
masterpieces moli salt dibuix
Logo Masterpieces

Plànol d’un campament de caçadors del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet)

Autor desconegut

Entre 13.000 i 14.000 anys d’antiguitat (Paleolític superior)

Placa de pedra gravada

8,5 x 18 cm

Jaciment del Molí del Salt de Vimbodí i Poblet

Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Tarragona


L’any 2015 fou publicada la destacada troballa d’una placa de pedra (trobada el 2013 per l’equip dirigit per l’arqueòle Manual Vaquero) amb la representació d’un campament de caçadors i recol·lectors, vinculada al període paleolític superior. Aquesta petita placa presenta el que probablement és un dels primers plànols o mapes, conservats, més antics de la història de la humanitat. Per la singularitat de la seva temàtica es única al món.

Apareixen llaurades a la pedra 7 mitges esferes, identificades com a cabanyes d’aquesta comunitat humana. Aquesta peça constitueix una singularitat en el panorama de l’art paleolític, en el qual predominen les figures d’animals i els signes abstractes. D’altra banda, ens parla d’un art profà, allunyat de les implicacions ideològiques que sovint s’atribueixen a les representacions paleolítiques.

Així doncs, a més de les interessants restes conservades a la Ruta del Cister, aquesta multiplica d’interès d’estudiosos i profans sobre un període llunyà i encara molt desconegut.

Damià Amorós Albareda.

© Fotografies i dibuixos gentilesa de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) http://www.iphes.cat/molí-del-salt

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.