El Parc Samà

Un espectacle de la natura per gaudir en família

El Parc Samà, situat a només cinc quilòmetres de Cambrils en direcció a Montbrió, és un espai únic a Catalunya, amb una fauna i unes espècies vegetals característiques i amb un disseny i un estil modernista, romàntic i simbòlic.

El Parc Samà és un jardí històric, un hort mediterrani, un bosc poètic, un palau ple de malenconia… Era la residència de descans, envoltada d’oliveres, vinyes i ametllers, que el 1881 va fer construir Salvador Samà i Torrents, marquès de Marianao, entre Cambrils i Montbrió. És el llegat indià, una fusió d’estils i un plaer per als sentits.

FAUNA

L’antic gabial d’ocells, al costat de la Torre Mirador, allotja dos guacamais blaus i grocs (Ara ararauna) que es poden admirar des de l’exterior. A més d’aquestes espècies de psitàcids, hi ha diversos exemplars d’anàtids: l’ànec corredor indi i l’ànec petit mignon, que s’uneixen als collverds (Anas platyrhynchos) i als paons (Pavo cristatus),els habitants més antics del Parc Samà, els quals podem admirar en diversos punts amb les seves boniques cues desplegades.

A més, s’ha habilitat una part del bosc romàntic per crear un recinte per a deu daines (Dama dama), un cèrvid endèmic de zones del mediterrani oriental i que va ser introduït a occident en una etapa històrica antiga.

L’aviari Marianao compta amb trenta exemplars de sis espècies diferents de psitàcids entre les quals hi ha cotorres de galta verda (Pyrrhura molinae), cotorres aratinga jandaia (Aratinga jandaya) o l’amazones de front blanc (Amazona albifrons). Aquestes espècies viuen en un hàbitat ubicat a l’antic pavelló dels cérvols del qual es té molta cura per garantir la seva comoditat. Segons la temporada, els visitants poden entrar a l’espai, veure aquestes espècies de prop i sentir-se com si es trobessin en un bosc de palmeres d’una illa del Carib.

BOTÀNICA

El Parc Samà està treballant per recuperar l’exuberància botànica que el caracteritzava. És un jardí històric, va ser el primer parc d’oci a Espanya, compta amb diverses espècies úniques a la península i va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El parc és un jardí botànic i també un bosc.

Compta amb set arbres monumentals, declarats per la Generalitat, entre els quals es troben grans exemplars de xiprer mediterrani (Cupressus sempervirens), cedres atlàntics (Cedrus atlantica) i roures (Quercus robur). Les grans dimensions dels exemplars impressionen els visitants i la seva ombra els reconforta a l’estiu. El parc acull al voltant de vuit-centes palmeres d’unes deu espècies diferents, entre les quals hi ha la palmera canària (Phoenix canariensis) i la datilera (Phoenix dactylifera). També destaquen la palmera de ventall mexicana (Washingtonia robusta) i la palmera de dàtils del Senegal (Phoenix reclinata). A més, tenim molts exemplars de margalló (Chamaerops humilis), l’única espècie autòctona de palmera.

Cal destacar, també, l’imponent cedre dels pantans (Taxodium distichum), les arrels del qual viuen dins el llac. Aquest espectacular cedre fa més de 20 m i prové del sud-est dels Estats Units, cosa que el converteix en un exemplar molt rar a la península. Al Parc s’hi poden observar moltes altres espècies botàniques com plataners, castanyers, til·lers, acàcies, pins, magnòlies i mimoses, i plantes enfiladisses com la glicina o la buguenvíl·lea. Totes aquestes espècies converteixen el Parc Samà en una experiència botànica plena de diversitat, un caos elegant

Parc Samà
Carretera de Vinyols s/n. 43850 – Cambrils
Horaris:
Obert cada dia a partir de les 10 h del matí.
Tanca a la tarda en horaris diferents segons temporada.
Tel (+34) 977 826 514
www.parquesama.com