Vins d’altura: l’aire, la muntanya i el vi

Corroboro que les vinyes plantades en altura influeixen en el gust que tindrà el vi. He estat observador d’aquests aspectes des que vaig néixer. M’he criat al Mas Vicenç, una masia catalana envoltada de vinyes, oliveres, ametllers i cereals, situada al nord de l’Alt Camp, dins la DO Tarragona. Des de ben jovenet m’ha tocat feinejar pel tros: anar a esporgar, a treure pàmpols, herbes, pedres…; aquelles tasques que no t’acostumen a agradar quan ets petitet. Més tard vaig descobrir que, quan t’has format en la matèria, aquell treball i aquell esforç s’entenen amb molta més dolçor. La viticultura i l’enologia aporten la informació sobre el valor que tenen el cicle de vida de la vinya i el paisatge que ens l’ofereix. Així doncs, fa anys que trepitjo el territori on ens trobem. M’agrada reconèixer els diversos vents, les pluges, les hores de sol, l’orientació dels terrenys, el tipus de sòl… Tots aquests conceptes són presents cada dia a les vinyes i influeixen molt en l’estil i en el gust del vi. En aquest article vull centrar-me en les vinyes d’altura. Mas Vicenç es troba a 410 metres sobre el nivell del mar i disposa de vinyes situades des de 400 fins a 500 metres d’altura. Aquestes terres són un mirador al Camp de Tarragona i ens situen a l’entrada de la Conca de Barberà. Des del moscatell fins a la carinyena, a Mas Vicenç es cultiven onze varietats de raïm.